Renkällan –
återuppväckt samfällighetsbrunn

Renkällan ligger i ett område med fornlämningar, enligt en klassning av Riksantikvarieämbetet. Vid utgrävningar gjorda 2005 påträffades här en boplats i storlek ca 125x25m.

I mer modern tid ägdes Renkällan gemensamt av gårdarna i Ledbergs by ifrån 1500-talet. Källan finns omnämnd i storskiftet i Ledbergs by år 1767 samt vid laga skifte 1846 då byn splittrades upp och ägofiguren (begrepp som anger jordstycke i samband med laga skifte) ändrades. Lillgården och Nedre Bossgård utflyttades och Murgården, Ödesgården och Högen sammanslogs med andra gårdar.

Byn behöll gemensamt Renkällan, Grustaget vid skogen och Lertaget vid Ekängen, men Renkällan kom att ligga på Murgårdens ägor. Murgården ägdes redan då av Odensfors lagmansställe Louise Aschan.

Källan kom ändå att vara kvar i byns ägor ända till 1960 då byalaget upplöstes och källan tillförs Odensfors.

Det finns dokumenterat i skrifter att det fanns ett mejeri vid Renkällan, så pass stort att den anställde hade eget kontor.

Mejeriet vid Renkällan finns upptaget i 1871-års husförhörslängd med en anställd. I ett ägodelningsprotokoll från 1874 sker en uppgörelse om ägobyte från Rusthållaren CP Andersson i Källgården till Ledbergs mejeribolag.

  • 1871 finns en mejerist vid namn Johan Alfred Hörnberg.
  • 1880 är mejeristen ifrån Danmark vid namn Anders Hansen.
  • 1892 ansvarar mejerskan vid namn Matilda Amelin över verksamheten.
  • Den sista mejerskan hette Maria Gustavsson ifrån Norra Vi som jobbade fram till bolagets nedläggning 1896.

Sista ordföranden i bolaget var Alrik Sundström ifrån Tomta.

Vid bystämman 1901 åtog sig Adolf Karlsson i Källgården att reparera Renkällan med ett nytt tak och en ny vattenpump. Gårdarna i byn skulle bidra med material enligt beslut:

  • Källgården & Högen                                                5brädor
  • Prästgården                                                               2brädor
  • Övre Bossgård                                                          4brädor
  • Nedre Bossgård                                                       4brädor
  • Lillgården                                                                    2brädor
  • Murgården                                                                2brädor
  • Tomta                                                                          5brädor

År 2022 började Ledbergs Hembygdsförening undersöka möjligheten att restuarera källan. Omkringliggande markägare kontaktades. Detta resulterade i en positiv inställning till att lyfta källan till dess forna glans. Då källan är ett allmänt servitut kände föreningen att vi ville göra detta område mer publikt.

Många äro de cyklister ifrån bygden som har stannat för att släcka sin törst ifrån det friska källvattnet. Det sägs också att det skulle det vara riktigt gott kokkaffe, så fanns det bara ett vatten och det var förstås ifrån Renkällan.

Historiska kartor och bilder från arbetet